Zamyšlení nad současným stavem společnosti. Václav Princ, České Budějovice

10.09.2012 21:21

V minulém týdnu od 3.9.2012 do 9.9.2012 jsem prožil dost rušné dny, absolvoval jsem několikerá setkání a to mě inspirovalo a přinutilo se zamyslet.

Nacházíme se nejenom v ekonomické krizi. Naše společnost klesá morálně dál. Budeme muset zřejmě dopadnout na samé dno, protože se nedaří zorganizovat celonárodní protest proti současnému vládnutí a poltickému systému. Vláda už určitě tuší nedůvěru občanů, ale ani ona, ani sdělovací prostředky si nechtějí připustit, že jsou nejhoršími sdělovacími prostředky a vláda tou nejhorší vládou, které jsme u nás za půl století zažili.  Uvědomuje si to i prezident Václav Klaus a tak se chystá rozbít tuto vládu, připravit předčasné volby na jaře 2013, stát se předsedou ODS a předsedou vlády s tím, že se bude psát ve sdělovacích prostředcích typu Rudého práva před rokem 1989, že Václav Klaus zachránil ODS a ČR před krachem. To všechno má sloužit jen k tomu, aby nebyly vyšetřeny privatizační a korupční podvody v objemu bilionů korun, o které tato země přišla.

     Víme už všichni, že nemáme právní stát, že nejvyšší politici ovládají nezávislou Policii ČR, státní zastupitelství všech stupňů i soudy. Není dost výmluvným příkladem souboj o vrchního státního zástupce a odvolání ministra spravedlnosti nebo policejního prezidenta? Od vlády se dočkáváme kroků, které přicházejí jako blesk z čistého nebe bez zdůvodnění, bez koncepce. Jak si máme vysvětlit odvolání ředitele Národního divadla? Nikdo neví, sdělovací prostředky snad spekulují. Potom se snadno nevyšetřují privatizační ani korupční podvody, proto je ticho o paní Parkanové, ztrácí se důkazy, nikdo nebude vinen. Občanům se předhazují další a další skandály a s nikým to už ani nehne. Tak jsme otrlí. Nevím, jestli bychom totéž prominuli Gustávovi Husákovi a Lubomírovi Štrougalovi před rokem 1989 a jestli by to byla Sametová revoluce. 

     Občané ČR už také ví, že máme nejhoršího ministra financí a předsedu vlády, kteří nemají koncepci rozvoje státního hospodářství a nečiní žádná opatření na záchranu tradičních průmyslových a zemědělských odvětví, které jsme těžce a pomalu 40 let budovali do roku 1989, abychom se jich za 20 let po roce 1989 tak snadno zbavili. Naše vláda neřeší finanční příjem do státní pokladny zvýšením výroby, například potravin, výběrem daní od podvodníků, ale zvyšováním daní, například DPH. Dokonce si vládní strany ani neuvědomují, že se chovají jinak, než slibovali před volbami. Šetří přitom na nesprávných místech zmrazením důchodů, rušením nemocnic a škol. Přitom si v tichosti stále vyplácí statisícové až milionové odměny. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna, nemá sice dobré výsledky, někde se jí ztratilo 1,5 miliardy korun, nemá peníze na nemocnice a na léky, ale staví si honosné úřady a řediteli vyplatila právě odměnu 800.000 Kč, údajně za jeho dobrou práci.

     Od poslední odborářské stávky na podzim 2011, kterou naše sdělovací prostředky zlehčovaly, vznikla v prosinci 2011 Holešovská výzva zdola, od občanů, která hledala ve spojení všech občanských iniciativ podporu pro další odborářské akce.  Kolem toho se seběhlo mnoho věcí, které znají jen zasvěcení, kteří tím žijí a denně řeší u počítače kdo s kým a proti komu. Osobně jsem se angažoval pro spojení voličů opozičních parlamentních politických stran, kteří by mohli akce proti vládě podpořit, když sami poslanci KSČM a ČSSD nemají ve sněmovně sílu odhlasovat nedůvěru vládě. To bylo Jaroslavem Popelkou, který ukradl myšlenky Holešovské výzvy, zamítnuto, jako příklon k levici. Nechci se s nikým přít, ale vše, co požadují občanské iniciativy a není jich málo, všechno jsou levicové požadavky. Program tzv. 17 bodů SKDE je z více než poloviny opsaný od KSČM.  Program Jaroslava Popelky je populistický a prakticky shodný s požadavky KSČM, ČSSD i levicových občanských iniciativ. Neplatí to zcela. V čem se liší některé požadavky lidí od KSČM a ČSSD včetně odborářů, to je požadavek na zrušení politických stran, který nemají. Požadavek na zrušení politických stran je někdy občanskými aktivisty s mimořádnými esoterickými schopnostmi vykládán jako zrušení vlivu politických stran tak, že by politické strany mohly existovat, ale do voleb by vstupovali občané sami za sebe a nebyli by ovládáni zkorumpovanými politickými stranami.

     Sledoval jsem posledních 9 měsíců názorové střety na občanské úrovni. V těchto dnech jsem si uvědomil, že se shodujeme všichni v tom, že by tato vláda měla skončit, protože škodí této zemi. Současně však platí, že tento požadavek je aktuální pouze mezi několika málo iniciativami a lidmi, kteří se kolem nich aktivizují v počtu lidí do 20 osob u každé z nich. Potom je velká skupina odborářů a levicových občanských iniciativ, které jsou v těchto dnech pasivnější, ale mají stejné požadavky.

Mezi nejznámější občanské iniciativy je možné zařadit ProAlt, SPaS, Ne Základnám, Vyměňte politiky, Čas na změnu, HZPD, Občanský sněm, Holešovská výzva a její koordinační centra, která se postupně osamostatňují, protože není vedení, které selhalo a rozpadlo se. Tak vznikly OI v Jičíně, v Hradci Králové, v Brně, v Praze, v Liberci, v Jablonci nad Nisou, v Olomouci a v jiných městech, které již nejsou zřejmě tak aktivní. Na internetu a na ulicích, náměstích při podpisech peticí, dokonce trestních oznámení, která se podávají jak na běžícím pásu, na vládu, na prezidenta, na církev, jsou nejznámější jména Zdeňka Ponerta, Miloslava Cacha, Jaroslava Popelky, Jiřího Bezáka, JUDr. Hörla alias Pepy z depa či IV. odboj, Jiří či George Říčař a další.

     Ve dnech 8. a 9. 9. 2012 uspořádala nová občanská iniciativa NIO setkání v sálu v obci Příseka u Světlé nad Sázavou. Zúčastnilo se asi 25 lidí. Jednání bylo dvoudenní a náročné. Nepodařilo se, aby přijeli hosté, kteří zřejmě odmítli nebo nemohli přijet. Na 2 hodiny přijel poslanec evropského parlamentu za ČSSD, což byla světlá výjimka ve Světlé.  Nečiním si nárok udělat jediný závěr, protože jsem se jednání nezúčastnil po celou dobu.  Jen si pokládám otázku, kde se vzala iniciativa NIO a kdo jí organizuje, proč nepodpořili lidé z NIO Holešovskou výzvu Naději viz www.holesovskavyzva-nadeje.cz . K čemu má sloužit NIO a komu? Obětavě se jí zúčastnili „známé“ osobnosti, jako JUDr. Hörl, Jiří Říčař, Antonín Mareš, Zdeněk Ponert. Sám pan Hörl vystupuje zdánlivě kultivovaně, ale když se jednalo o jeho návrzích a jejich zveřejnění, tak musel přiznat, že byl mnohými prohlášen za fašistu a od něho už lidi e-maily neberou, proto své návrhy podsouval občanské iniciativě NIO, aby je poslala svým jménem.  V přestávce při jednání, při volné diskusi s panem Ponertem, přišel a podal mi ruku pan Antonín Mareš, protože si nejdříve nebyl vědom, kdo jsem, ale když mu to došlo a připomenul jsem mu své jméno, nejdříve odešel s tím, že mě slovně napadl, potom se vrátil ke stolu omluvit, že mi podat ruku nechtěl, že tu podává jen přátelům.  Úplně zbytečná scéna, protože na otázku, čím jsem panu Marešovi ublížil, konkrétně neodpověděl nic a po krátké naprosto zbytečné scéně odešel. Pan Ponert se mi za jeho jednání omluvil. Přemýšlel jsem o lidech, kteří se aktivně připojili k Holešovské výzvě, rozhádali se a vydali se strastiplnou svojí vlastní cestou k uvědomování národa. Velmi aktivní lidé kolem SKDE a jiní se vyznačují a to o sobě sami prohlašují, esoterickými zvláštními schopnostmi, mystikou, jasnovidectvím a magií.  Ponechám bez komentáře.

     Mimo zkušenost v neděli 9. 9. 2012 na setkání NIO jsem jednal ve čtvrtek 6. 9. 2012 s předsedou ČMKOS Jaroslavem Zavadilem a na jiném jednání s koordinátorkou ANO2011 za Jihočeský kraj.  Osobně mám pocit, že si všichni tito lidé, které jsem v tomto dokumentu jmenoval, uvědomují, že vláda musí skončit a čím dříve tím méně škod napáchá. Současně však předem všichni tito lidé prohlašují a svým jednáním to dokazují, že nebudou spolupracovat. Předčasné volby jsou již nevyhnutelné.  Mluvili jsme o tom, kde vidíme chyby, jak chtějí oni sami v dalších dnech jednat. Slíbili jsme si, že se budeme informovat a pokusíme se o sjednocení občanů ke společnému vyjádření nedůvěry vládě Petra Nečase.

Život z druhé strany, který je reálnější.  Předkládám k porovnání s předešlým.

V sobotu 8. 9. 2012 jsem byl na setkání absolventů VŠST v Liberci po 40 letech.  V průběhu těch 40 let jsme se prakticky neviděli. Vzpomínali jsme na profesory, prohlíželi jsme si fotky, vyprávěli jsme si o tom, kde jsme pracovali, kdo je už v důchodu a kdo ještě podniká nebo pracuje.  Sešlo se nás po tak dlouhé době asi ze 40 možných 17 strojních inženýrů z Jablonce, Liberce, Pardubic, Hradce Králové, Jihlavy, Vrchlabí, Varnsdorfu, Českých Budějovic a z Prahy. Setkání bylo příjemné. Všichni odcházeli spokojeni.  Nebavili jsme se o politice a nikdo si na politiku nestěžoval. Nechtěl jsem kazit výbornou atmosféru, ale při jednání s bývalými spolužáky z Pardubic, Hradce Králové, Jihlavy, Jablonce, Liberce jsem jmenoval některé občanské aktivisty a ptal jsem se, jestli je bývalí spolužáci znají. Ptal jsem se, jestli jim něco říká Holešovská výzva, SKDE, Jaroslav Popelka, Zdeněk Ponert, Antonín Mareš, Kalina, Pauch, Česák, Bezák, Patka. Neznali nikoho. Dál jsem se nezmiňoval.

     Podobná zkušenost z nejbližšího okolí. Mám rodinu, známé, zaměstnávám 30 lidí, mám chalupu a sousedy z Prahy, mám dodavatele, odběratele, se kterými politiku neprobírám každý den a ani o to není zájem. Nemám žádné povědomí o tom, že by je cokoliv z politiky, o čem zde píšu, zajímalo a věděli o aktivitách občanských iniciativ.  Je to ta mlčící většina?  Jak jí probudit?  Můžu jim předložit podobné informace, které uvádím v tomto sdělení? Mám záruku, že se nezesměšním a budu úspěšný?

     Na setkání ve Světlé nad Sázavou v obci Příseka se pokoušeli přijít na to, proč se angažuje tak málo lidí a proč nemůže dojít ke spojení občanských iniciativ. Setkání bylo dobře vedené a jeho příprava a samotné absolvování po dva dny muselo být náročné.

     Zvláštní je, že na setkání ve Světlé nad Sázavou, obec Příseka, mimochodem bez auta dopravně nepřístupné, byl první den pan Adámek, druhý den už nebyl přítomen. Podobně jako na prvním setkání Holešovské výzvy v Holešově.  Mám na to svůj osobní názor, který nelze zveřejnit.

     Omlouvám se lidem, které jsem zde jmenoval.  Všem lidem, kteří mají pocit, že se jim děje křivda bych doporučil. Začněte se zajímat o věci veřejné. Vyžadujte a prosazujte svá práva. Politických aktivistů kolem nás je dost. Stačí si jenom vybrat.

     Už 3 měsíce máme pozvánku na koordinační setkání 15. 9. 2012 v Českých Budějovicích, která je uvedena na www.holesovskavyzva-nadeje.cz .  Zatím se nepřihlásil nikdo. Předběhla nás iniciativa NIO.  Souhlasím. Jestliže nebude o setkání v Českých Budějovicích zájem projevený předáky odborářů, zástupci iniciativ a politických stran ANO2011, Suverenita, Občané. Cz, ProAlt a dalšími z organizovaných iniciativ, setkání se nebude konat. To je vaše vůle.

10. 9. 2012