Veřejný dopis prezidentovi republiky, Miloši Zemanovi.

28.04.2022 10:19

Odesláno elektronicky na adresu:  info@zemanmilos.cz

 

Vážený pane prezidente Zemane!

 

     Jsem si vědom toho, kolik musíte v této době dostávat dopisů od občanů ČR. Velice se omlouvám, že Vás také oslovuji, ale budu velice stručný.

     Domnívám se, že nemusím příliš zdůvodňovat své znepokojení a už vůbec nemusím popisovat situaci, která se dnes odehrává ve sdělovacích prostředcích, nejdříve kolem COVIDU a dnes kolem války na Ukrajině.

     Nebudu sám, kdo je nespokojený s politickou a ekonomickou současností, která je všude kolem nás.  Stručně jen uvedu: Pravda a láska nezvítězily. Zvítězila, lež, nenávist, válka. Státy, státní politici, nejsou schopní jednat a domluvit se.

    Problém je v rozdílnosti společenských systémů a nerespektování přání občanů, jejich států, které žijí jinak než státy opačného vyznání. Začalo to prakticky filosofií Karla Marxe, který už o tom psal v roce 1848. Mám na mysli jeho ideu o tom, že se společenský systém socialismu vrátí jednou do kapitalismu, aby lidé poznali jeho nedostatky. Nejsem politik, filosof a nemíním nikoho poučovat a už vůbec ne Vám vyprávět své úvahy, když sám máte více zkušeností a předpokládám, že i informací.

     Píšu Vám jen z toho důvodu, že postrádám ve společnosti u nás i ve světě, ne zprávy denně o mrtvých ve válce na Ukrajině, ale zprávy o příčinách války a zejména, jak situaci řešit ve světě a také jak u nás řešit z toho vyplývající krize, zdražování a stav společnosti, který se denně zhoršuje.

     Domnívám se, že jsme všichni proti válce a na tom se zřejmě shodneme. Už si nejsem jistý, jestli se také shodneme na tom, že posíláním zbraní, tanků do válečné zóny, posíláním finanční podpory a je jedno na kterou válčící stranu, válku vlastně podporujeme. A nevidím nikde řešení.

     Chtěl bych Vás pane prezidente požádat, abyste zvážil schůzku se zástupci českého parlamentu a senátu, se kterými byste vyhodnotili současný stav a navrhli řešení. Pokud se shodnete na politické scéně v ČR, potom byste měl jednat se zástupci EU, a s nimi se zástupci Ukrajiny a Ruska, případně OSN, Rady bezpečnosti.  Společně byste se potom měli jednoznačně vyjádřit k tomu, jak dosáhnout míru na Ukrajině a jak současně všichni vidíme rozmístění vojsk NATO kolem Ruska, jak vidíme požadavky Ruska na denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny.  Cílem by mělo být předložit argumenty pro jednání a předložit oběma stranám a jejich podporovatelům výsledky vzájemné diskuse a dohody. Určitě bychom neměli zůstávat doma v tichosti a čekat na zničení životního prostředí a míru na světě. Určitě by nám všem pomohlo více skromnosti, více pořádku doma před vlastním prahem a méně se koukat jen na vlastní úspěch či prospěch.

     Pokud můj dopis přehlédnete a nebudete jednat, už teď se mi přestává líbit žít v České republice a koukat se jen na zničení světa. Občané se potom zcela jistě rozhodnou skončit se současnou vládou ČR, vyvolají předčasné volby. Možná přijde na řadu i referendum, ve kterém nečinnost naší vlády a Vaší kanceláře většina voličů odsoudí.

     Děkuji Vám, že můj návrh a žádost na řešení posoudíte a pomůžete k vyřešení problému, který snad není náš, ale nás i jiné může zničit. Už nemůžeme mlčet.

     Budu se těšit na Vaše pochopení mého dopisu a na lepší časy.

 

České Budějovice, 7. 4. 2022                     Václav Princ

                                                                  Podnikatel

                                                                  U Pily 698/18

                                                                  370 01 České Budějovice