Petice z roku 2001

23.03.2010 08:04

V roce 2001 občané v Českých Budějovicích  po několika schůzkách a diskusích sepsali petici k předsedovi vlády podle Petičního zákona č.85/90. Poprvé ji odeslal čtyřčlenný petiční výbor předsedovi vlády 27.11.2001. Současně jsme petici odeslali Petičnímu výboru Polsanecké sněmovny a po několika měsících jsme odeslání petice opakovali.  Naše petice nebyla nikdy s námi projednána a nebyly přijaty k ní žádné závěry.  V roce 2001 ještě sdělovací prostředky nepsaly a nemluvily otevřeně o korupci a o zločinné privatizaci. Posuďte sami, jestli byla petice k odložení nebo jestli se měla vláda již tenkrát vážně zabývat jejím obsahem a popsanou situací. 

Petice byla sepsána proti nefunkčnosti orgánů státní správy, vyšetřovatelů Policie ČR a státních zastupitelství i soudů při vyšetřování a postihování závažných trestných činů hospodářského charakteru, zejména z privatizace českých podniků, proti korupci při zadávání zakázek, korupci policie a korupci při rozhodování soudů. Petice byla zaměřena proti nevymahatelnosti práva a nedodržení slibu vlády " Akce čisté ruce". 

Pozn. autora: V roce 2001 tehdejší pan předseda vlády Miloš Zeman petici zřejmě ani nečetl, ale v těchto dnech, po 9 letech, při svém vystoupení v televizi přiznal, že akce "Čisté ruceˇselhala. 

V naší petici jsme dále napsali:   My, podepsaní občané ČR upozorňujeme vládu, poslaneckou sněmovnu na nefunkčnost stávajícího systému vyšetřování trestných činů korupce, privatizačních podvodů. Vidíme nedostatečnou politickou vůli k odhalování závažných hospodářských podvodů, dlouhé lhůty vyšetřování , nedostatečnou kontrolu a odstraňování chyb justice, kdy soudy rozhodují odlišně, zdlouhavě a podle zájmu určitých skupin. Tak je nastaveno prostředí korupce, kdy stačí ovlivnit jednoho až dva lidi v procesu vyšetřování trestného činu a tak si zajistit beztrestnost.  Zneklidňují nás zprávy o narůstající organizované zločinnosti a značném podílu policistů na trestné činnosti. Domníváme se, že vše se odvíjí od současné politické situace ve společnosti, kdy se začínají prosazovat nedemokratické, korupční, zájmové, finančně velice silné skupiny, jejichž kapitál pochází často z nepovedené kupónové privatizace a privatizačních podvodů. 

Napsali jsem dále v petici, co požadujeme:

Požadujeme prodej zadlužené firmy, právnické osoby podřídit stejnému režimu jako prodej nemovitosti. Neumožnit tak prodej zadlužené firmy "bílému koni".  Požadovali jsme vyřešit jednoznačnou odpovědnost za vyšetřování a kontrolu vyšetřování při pochybnostech.  Žádali jsme volitelnsot soudců a jejich odvolatelnost občany.

Domnívám se, že text petice z roku 2001 je dnes ještě více aktuální než v době, kdy jsme petici s podpisy občanů z Českých Budějovic odeslali.  Posuďte můj názor sami.  Za stranu Občané.cz chci slíbit, že jako poslanec budu důsledně trvat na prošetření spáchaných trestných činů z doby privatizace a na navrácení ukradených firem zpět původnímu majiteli, nejčastěji státu.


Autor: Václav Princ