My si všichni lžeme ...

06.09.2012 21:16

My si všichni lžeme a hledáme vlastní chyby jinde, jen ne u sebe.

     Asi se vám nebude líbit, co napíšu, ale možná děláme všichni velkou chybu.  Už víme, že máme nejhoršího ministra financí a nejhoršího předsedu vlády. Podle průzkumů to už zcela jistě ví 80% občanů, jen jmenovaní si ještě myslí, že vládnou nejlépe jak umí a nikdo jiný by to nemohl dělat jinak a už ne lépe než oni. Tak aby bylo jasno, nemáme koncepci národního hospodářství aspoň na 5 nebo 10 let. To je velmi vážný problém. S každou vládou se vrháme do neznáma a nikoho to neznepokojuje.

     No a potom si všichni lžeme. Problém je už v tom, že poslanci sedí v parlamentu, někteří už 20 let a od těch nemůžeme očekávat, že zmoudří.  Někteří prošli i třemi politickými stranami, jen aby se udrželi v politice. No a potom máme profesionální úředníky, jako třeba ministra financí Miroslava Kalouska, nebo předsedu vlády Petra Nečase, kteří snad nikdy nepracovali v žádném výrobním podniku a nepotkali snad nikdy dělníka, který by jim řekl, co si o tom, co se u nás děje, opravdu myslí.

     Stačilo by možná zajít mezi pár místních občanů v místě bydliště, mezi pár bývalých přátel, posedět s nimi a popovídat si s nimi jako normální člověk.

     Kolem nás je mnoho příběhů, lidských osudů, které nás stojí skutečně miliardy korun, které nám chybí a pan Miroslav Kalousek je chce vybrat zvýšením daní.  První chybou je totální privatizace státních podniků, které posílaly miliardy korun zisku do státní kasy. Nemáme ani banky, které snadno vydělávají miliardy, které jdou mimo republiku. Už nemáme ani naší pitnou vodu, přírodní bohatství, která pěkně podražila a obrovské zisky jdou do soukromých firem mimo republiku, zatímco mohly přitékat do státní kasy. No a potom chybí jakákoliv kontrola poctivosti hospodaření.

     Náš stát neumí vybírat daně, které bychom vybrat měli a stačilo by to na důchody i státní výdaje.  Nechci tentokrát řešit velké zahraniční firmy na neznámé majitele, tunelování, předražené státní zakázky a další podvody.

     Znám mnoho lidí a vy je budete znát také, kteří jsou zaměstnaní za 8.000,- Kč, taky jsou lidi na pracovním úřadu za 3.500,- Kč a mohou si přivydělat. Jsou lidé, kteří pracují doslova bez pracovní smlouvy, tedy nemají nárok na nemocenskou, na zaplacenou dovolenou a to nebudu mluvit o jejich důchodu.  Všichni tito lidé a je jich statisíce, malí živnostníci, za socialismu jsme jim říkali melouchaří, připravují nás všechny a sami sebe o miliardy korun do státní ho rozpočtu. Ty příjmy by tu byly, ale nejsou, protože jsme hluší, slepí a máme nejhoršího ministra financí od roku 1945.  Neznáte  také tu otázku, když si domlouváte opravu topení, auta, plotu, střechy a chcete na to daňový doklad?  Jestli nepotřebujete daňový doklad, tak Vám tu bránu nebo topení uděláme na 10.000 Kč ceny zakázky minimálně o 2.000,- levněji. Ti, co hledají práci, také dostávají odpověď, jo zaměstnáme , ale bez pracovní smlouvy a peníze na ruku. Nebudeme za Vás platit zdravotní ani sociální pojištění a už vůbec ne daň z příjmu.  Setkáte se s tím všude v pneuservisech, v restauracích, na stavbě, v nákladní dopravě, v obchodech a nevím, kde ještě. Potom slyším otázku od obyčejného řidiče, který celý život jezdí a dnes se z něho stal novodobý otrok. A proč po těch lidech nejdou?

     Tak se ptám pane Kalousku, ministře financí. Proč po těch lidech nejdete? Tato republika přichází o miliardy korun na straně příjmů, které tu jsou. Stačilo by začít u sebe, na úřadech, u poslanců, politiků, kteří všichni podvádí a potom se jen zajímat o to, jak žijí chudí lidé práce, kteří si ani nevydělají to, co jinde ve světě je normální, tedy poctivou mzdu a neodvedou poctivé daně. Když totiž přidáte to procento na DPH, tak zase postihnete jen ty poctivé občany. Je to tak jednoduché.  Musíte jen opustit s panem Nečasem a jeho vládou své místo a dát možnost jiným.

České Budějovice, 6.9.2012   Ing. Václav Princ