Komentář k dnešním předvolebním sprostým výpadům proti ODS a Miroslavě Němcové.

22.09.2013 11:15

O tom, co se děje ve společnosti, jaké jsou nálady a jaké převládají názory se nedozvíme  mnoho ze sdělovacích prostředků, ale z internetu. Stačí si otevřít některé servery a nahlédnout do diskuse k článku na aktuální téma. Tam jsou někdy sprosté, neupravené, ale v této chvíli kupodivu jednotné diskusní příspěvky. Dnes mě takový jednotný názor na jednom ze serverů k příspěvku na téma ODS a paní Němcové nepřekvapil, ale znechutil. Když jsem před lety podobným způsobem kritizoval Václava Klause a politiku ODS, která podporovala privatizační podvody, svými reformami decimovala Policii ČR, dále přihlížela ke korupci a podvodům s veřejnými penězi a zadlužovala zemi každý rok o 150 miliard Kč, tak jsem nebyl určitě se svým názorem ojedinělý, ale naše varování nebylo slyšet. Mnohdy jsem se setkal s nepochopením a se sprostou reakcí. Kdo  by se dnes zastal paní Němcové v čele ODS, ten by se také se zlou potázal.

     Nechci se zastávat paní Němcové ani ODS, ale jen chci poukázat na to, jak společnost reaguje pozdě. Před 3 lety jsem upozornil osobním dopisem Václava Klause a Miroslavu Němcovou na rozkrádání státu, nevyšetřování privatizačních podvodů a požádal jsem je, aby se od takových praktik distancovali a vyzvali Policii ČR, aby konala podle zákona a práva této země, pokud máme být právním státem. Mám desítky dopisů od státního zastupitelství, že v případě privatizace Mototechny s.p. České Budějovice k podvodu nedošlo nebo, že byla trestná činnost promlčená, ale mám také usnesení vyšetřovatele, že došlo k porušení zákona v minimálně 5 případech a od Nejvyššího státního zástupce mám vyjádření, že trestná činnost promlčena nebyla. Není to nic platné. V Českých Budějovicích je mafie státních zástupců a policistů naprosto nenapadnutelná, protože má pravomoc rozhodnout. Stát se stále zadlužuje, stále se krade a naše Policie ČR jen k tomu přihlíží.  Všichni jsme to věděli, víme to, ale řešíme, jestli prezident Miloš Zeman udělal dobře, když nejmenoval paní Miroslavu Němcovou premiérkou. Na druhé straně si můžeme přečíst lidová moudra na serverech, která sprostě paní Němcovou uráží a přestože je to dlouholetá a vážená politička, dávají jí jména z říše dobytka. Jak to, že až dnes? Kde vzali tu odvahu být k dámě tak sprostí, že by se i v hospodě IV. cenové skupiny štamgasti styděli?

     Jsou to signály, že se něco končí a něco nového začíná? Jeden nový politik na kandidátce TOP09 v Karlovarském kraji se také na dnešním nejmenovaném serveru diví, že jsme tak rychle zapomněli, co jsme tady měli před rokem 1989. Ano, zapomněli jsme a to bych rád připomenul, ale trochu jinak, než to myslí TOP09. Zapomněli jsme, že jsme tu měli řadu fungujících státních podniků, slušné technologie a byli jsme ve světě konkurenceschopní, ne-li nejlepší na světě. Stačilo napravit, co jsme věděli, že do demokratické společnosti nepatří a otevřít hranice, více spolupracovat se světem, chránit si své trhy a podniky. Mohli jsme umožnit podnikání, ale nemuseli jsme zbourat 30 cukrovarů, abychom dnes dováželi cukr. Nebylo potřeba rušit zemědělská družstva, zaplnit kravíny pneumatikami a vepříny odpady z Německa a připravit tak naše vesnice o práci a dnes dovážet maso, mléko, základní potraviny s pochybnou kvalitou ze světa. Politika posledních 23 let nám umožnila nakupovat v supermarketech  za desetinásobné ceny než v roce 1989, zadlužit stát o téměř 2 biliony korun, připravit děti o školky, seniory o domovy důchodců. Z vesnic zmizeli obchody a hospody, přes půl milionů lidí přišlo o práci, asi 70% pracujících nedostalo nikdy za svou práci zaplaceno tolik, kolik je údajně průměrný plat. Po „sametové revoluci“ jsme uvěřili primitivnímu antikomunismu a podíleli jsme se na devastaci toho, co nás živilo. Předali jsme podniky a banky levně zahraničním majitelům a ti k nám postupně navezli opotřebené celé linky, například v cihlářském průmyslu, tady je opravili, využili pobídek státu k podnikání a dnes stěhují výrobu dál na Východ.

     Obávám se, že budeme v dnešní euforii opakovat stejné chyby, které jsme udělali před 23 lety. Budeme rychle hodnotit, rychle se necháme přesvědčit a pomalu budeme jednat.Ten, kdo bude mít jiný názor, toho zavrhneme, abychom za 20 let byli zase o něco chytřejší. Proč ale máme čekat 20 let? Co bychom měli dělat je jasné už dnes.

     Jestli chceme jednoduchý a levný stát, tak potřebujeme analýzu současného stavu a jasnou odpověď. Potřebujeme tolik zdravotních pojišťoven a jejich paláců plných úředníků s platem ředitele VZP dvakrát větším než má prezident republiky nebo ministr zdravotnictví?

Když nás je jen 10.000.000 , což je v zahraničí jedno větší město, potřebujeme senát a 200 poslanců ve sněmovně? Když dnes máme soukromé, obchody, podniky, žádný obchod zahraničního obchodu, potřebujeme tak rozsáhlé ministerstvo průmyslu a obchodu, když stejně nikoho neřídí?

     Daleko více než nekvalifikované úředníky potřebujeme mít právní stát, ve kterém je možné očekávat potrestání zločinů a umožnění poctivého podnikání bez podvodných firem a bez bílých koňů. Potřebujeme, aby jeden podnikatel nezakládal jednu firmu za druhou a všechny nezadlužoval. Potřebujeme při prodeji firmy vědět, jestli se neprodávají jen dluhy a neumožnit takové podvody. Potřebujeme zákon o přiznání majetku, prokázání majetku a znárodnění ukradeného majetku. Abychom se mohli chovat jako svéprávní občané, měli bychom mít zákon o referendu, jako v civilizovaném světě. Nemusíme nic vymýšlet, můžeme jen převzít to, co ve světě funguje. Předpokladem změn u nás je, že nebudeme volit politické strany vládní koalice Petra Nečase a nebudeme hledat rozpory mezi sebou, ale většinovou shodu. Třeba si také vzpomeneme na to, jak Václav Havel kritizoval věk politiků a nebudeme volit lidi, kteří v poslanecké sněmovně spí a nedokázali dodnes nic dobrého než ovlivňovat politiku státu jen pro sebe.

     Nedoporučuji volit lidi, kteří nikdy nepracovali ve velké firmě, sami nepodnikali a neumí nic než slibovat lepší časy a přitom se v argumentaci vracet stále 60 let zpět. Tím už o sobě sami vypovídají, že nejsou schopni se změnit. Nedívejme se dozadu, chtějme změnu dopředu.

Ing. Václav Princ, České Budějovice