Dopis občanům a poslancům

13.02.2015 15:45

Vážení spoluobčané,    
toto je dopis, který můžete v případě, že s ním souhlasíte, také podepsat. Proč jsem se rozhodl napsat tento dopis? Domnívám se, že situace je u nás v ČR již více než vážná.

    Naše sdělovací prostředky nám občanům neposkytují pravdivé informace.
Manipulují veřejným míněním a proto informace, které dostáváte, jsou tendenční
a sledují politiku těch, kteří sdělovací prostředky ovládají nebo je dokonce
vlastní.

    Cenzura není, ale novinář nezveřejní zprávu, která by kritizovala
současný politický systém. Bojí se o svou existenci a kariéru. Proto se dozvídáte jen to, co je dnes oficiální politikou a propagandou mocných, včetně jejich válečného štvaní. 

    Těm, kterým je 50 let, mohou porovnávat svůj život před 25 lety a dnes.
Mohou srovnávat své vědomosti s tím, s čím přichází dnes školáci ze školy domů. Ti dříve narození velice dobře vědí, že žili v míru a dnes mají strach z války, o které jsme slyšeli jen od našich rodičů, dědečků a babiček. Zvěrstva z války nikdy televize nezveřejňovala. V současnosti v televizi a na internetu můžete sledovat válku a terorismus v přímém přenosu. Zveřejňují se vraždy, střílení raket, výbuchy bomb, rozbitá sídliště, kusy roztrhaných lidských těl. Cynismus současné doby je v tom, že se už nezastavíme ani před zabíjením dětí, žen, civilistů. Je to proto, abychom měli strach, abychom byli poslušnější? A já se hned ptám. Musíme souhlasit s politikou své vlády? Nesouhlasím s tím, abychom šířili násilí a pomáhali válčícím státům tím, že jim posíláme zbraně a střelivo. Nesouhlasím
s tím, aby soukromé firmy mohli podnikat v obchodu a výrobě zbraní, střeliva, raket a bomb. Nemusím zde uvádět příklady zničeného skladu munice, že ne? A kolik takových dalších skladů je?

    Nesouhlasím s tím, aby u nás vystupovali veřejně ve sdělovacích prostředcích se svými názory politici, kteří jsou v parlamentu 25 let a nedokázali nic jiného, než pomáhat rozkrádání a zadlužování státu. Chcete, aby se ČR každoročně zadlužovala o 100 miliard Kč, když náš dluh dosahuje již téměř
2 biliony Kč a stát si musí znovu a znovu půjčovat na zaplacení úroků? Souhlasíte s tím, aby u nás řešili exekuce soukromé exekutorské firmy a na bídě zoufalých lidí bohatli banky a exekutoři? Souhlasíte s tím, že jsou vyšetřovány a potrestány jen malé trestné činy a politici se svými kamarády,
kteří páchají trestnou činnost 25 let, jsou stále na svobodě? Chcete žít od výplaty k výplatě, od sociální dávky k sociální podpoře bez perspektivy zlepšení společenského a osobního života? Když dnes uznáváme kulturu 60. let minulého století, která všichni nazýváme Zlatá šedesátá,
myslíte si, že současná kultura je ještě kulturou, morálka je ještě morálkou, kterou si přejeme?

    Jak bychom mohli současný stav řešit?    
Měli bychom si předně uvědomit, že vývojový trend u nás i ve světě se 25 let zhoršuje a je potřeba něco udělat s tím, abychom ho zastavili. Svět nemůžeme zachránit, ale můžeme mu ukázat, že si umíme sjednat ve své zemi pořádek. K tomu potřebujeme mnoho postupných opatření, která zde není možné všechna vyjmenovat. Další můžete sami navrhovat.

1.   
Navrhuji nevolit politické strany, které současný ekonomický a politický stav v ČR
během 25 let způsobily. Nevolte politiky, kteří nám všem 25 let lžou a slibují
svobodu. My nejsme svobodní. Mnozí lidé žijí se 100,- Kč a také méně na jídlo
na den. Některé děti chodí do školy hladové a nemají peníze na zájmovou činnost
nebo na sport.

2.   
Doporučuji uznávat všechny formy vlastnictví si rovná a řídit se vlastním rozumem a
nikoliv buržoasní politikou. Přírodní bohatství, uhlí, voda, velké podniky, výroba elektřiny, pitné vody, hutní průmysl, státní doprava by měly být skutečně státní. Vedle toho mohou existovat formy podnikání družstevního a soukromého, jako jsou autoservisy, drobná výroba spotřebního zboží, obchody, služby, zemědělství.

3.   
Stát by měl prošetřit privatizace státních bank a podniků, zejména v 90. letech a v případě, že došlo k porušení zákonů, k podhodnocení ceny nebo dokonce k podvodu, měl by vést viníky k odpovědnosti a k náhradě škody, případně ukradené banky a státní podniky znárodnit.

4.   
Stát by měl podpořit vznik české státní banky, která by poskytovala svým občanům
bankovní služby, elektronické bankovnictví, hypotéky, investiční úvěry a to s minimálním ziskem. Zcela jistě by skončily podvodné firmy s okamžitými a lichvářskými půjčkami. Zisk ze státních podniků by byl poctivě odváděn do státní pokladny a tím by se snížilo daňové zatížení občanů.
Dnes jsou zisky ze soukromých bank a podniků vyváděny do zahraničí a u nás nezůstává téměř nic. Hazard by měl být zdaněn možná až 90% nebo zakázán, podvody, používání drog by měl stát přísněji trestat.

5.   
Navrhuji státem podpořit vznik výrobních, zemědělských a potravinářských družstev
s cílem zajistit výrobu potravin v každém kraji. Tak bychom se mohli vrátit k potravinové soběstačnosti. V každém kraji bychom si dokázali vyrobit stejně jako dříve potraviny, maso, mléko, zeleninu, brambory, cukr, obilí. Nemuseli bychom tak dovážet nekvalitní nadvýrobu z dovozu, která už nemá uplatnění. Současně bychom tak vrátili zaměstnanost na venkov a ušetřili bychom za vyplácení podpor v nezaměstnanosti nebo sociálních dávek.     

6.   
Stát by měl reformovat policii, státní zastupitelství, soudy, zaměřit se na rozbití všech zločineckých mafií a měl by usilovat o zavedení právního státu, který bude mít u občanů důvěru. Politik ve funkci ministra vnitra by se neměl vymlouvat, že nemůže zasahovat do vyšetřování, když uplacený vyšetřovatel nechá případ prokázané trestné činnosti promlčet. Stát musí zvýšit kontrolu všech
úkonů a vyvozovat přísné postihy ze zrady státních úředníků.

7.   
Měli bychom požadovat snížení počtu přijímaných zákonů a počtu jejich často špatných
změn, snížení počtu úředníků a výdajů státu na státní správu. Vyžadovat bychom měli přijetí zákona o referendu, odvolatelnosti politiků, zrušení jejich imunity, prokazování majetku u politiků, soudců a státních úředníků. Politici jsou zaměstnanci státu, nemohou si sami rozhodovat o svých platech a výhodách. Vyžadujme odpovědnost za každé politické rozhodnutí, které je v rozporu s veřejným míněním a neodpovídá naší kultuře nebo je dokonce v rozporu s naší historií. Nepřekrucujme historii a nezamlčujme, že se za prezidenta T. G. Masaryka nestřílelo do stávkujících dělníků. Žádná doba
v naší historii nebyla jednoduchá, ale dnes bychom již měli být z historie poučení. Nedovolme překrucování naší historie.

     Vyzývám inteligenci, učitele, umělce, lidi známé na veřejnosti, starosty, odboráře, nebojte se promluvit a podpořit každou myšlenku, která má za cíl vrátit společnosti smysl žít, zakládat rodiny, věřit ve šťastnou budoucnost. Uvědomte si všichni, že nám zatím nikdo z politiků neřekl, jak, z čeho a kdy splatíme dluhy, které naši politici za 25 let nadělali. Proto se jich ptejme, kde jsou peníze, které jste utratili či rozkradli a kdy nám je vrátíte. Žádné další prezidentské amnestie si nepřejeme.
Vyžadujme tvrdé tresty za spáchané zločiny, které politici a státní úředníci páchali celých 25 let pod přísahou věrnosti České republice. Občané, občanské iniciativy mobilizujte se!

Pište své náměty do novin, do České televize, do Českého rozhlasu, oslovte svého poslance,
předejte mu tento dopis, žádejte veřejnou odpověď.

České Budějovice, 25. 1. 2015.              Více na FcB Naděje - diskusní skupina.

Václav Princ, České Budějovice

Štefan Kušnir, Hradec Králové

Jiří Baťa, Holešov